fbpx

TIPS ELAK TIDUR DI TEMPAT KERJA

Masalah mengantuk atau tidur di tempat kerja selalu menjadi masalah kepada mereka yang kerap menghadapinya. Keadaan ini berlaku apabila anda tidak mendapat tidur yang cukup atau terlebih tidur. Selalunya, ianya kerap berlaku apabila makan tengahari atau petang.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Namun, jika ianya adalah disebabkan penyakit, anda harus berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Oleh itu, terdapat beberapa tips agar badan kekal cergas dan bertenaga semasa bekerja.

1. Tidur yang cukup

Dapatkan tidur yang cukup 6-8 jam sehari agar badan kekal bertenaga apabila bangun keesokan paginya.

2. Makan pada waktunya

Pastikan waktu makan anda adalah tepat. Di samping itu, anda juga boleh menyediakan sedikit kudapan untuk mengelak rasa mengantuk semasa bekerja.

3. Jangan tidur kalau tidak mengantuk

Jika anda tidak mengantuk, elakkan dari berbaring. Rehatkan badan sebentar dan kemudian sambung kerja semula.

4. Bersenam

Sekiranya anda mengantuk, bangun dari tempat duduk anda dan lakukan senaman sebentar seperti berjalan atau mengambil udara diluar. Ini bagi mengelak rasa mengantuk yang berpanjangan.

5. Tetapkan jadual

Tetapkan jadual untuk menguruskan hal di rumah seperti uruskan anak, mengemas rumah dan pekerjaan anda. Siapkan semuanya. Dan apabila tibanya waktu tidur, anda perlu ke bilik tidur untuk berehat.

6. Alihkan perhatian

Selain itu, mendengar muzik atau menyanyi dengan perlahan dapat mengelak diri anda dari rasa mengantuk.

7. Ubat

Elakkan makan ubat yang boleh menyebabkan anda mengantuk. Ini kerana ia akan menganggu kerja anda. Sebaiknya, makan ubat di rumah.

Amalkan tips ini untuk kekal segar dan bertenaga semasa kerja. Ia juga akan membantu anda untuk lebih fokus semasa bekerja.

Bantal Leyna untuk mereka yang nak tidur lena. Berminat untuk merasai kegebuan dan kemewahan Bantal Leyna

Berminat jana income 5 angka dengan FAMILY LEYNA

Jom Kenali Flenaz Synergy